Kooperatív képzés

Kooperatív képzés

2001-től fakultatívan választható tárgy a Kooperatív szakmai képzés. Jelenleg számos multinacionális cégnél fogadják hallgatóinkat erre a gyakorlati képzési formára. A képzés célja, hogy a graduális, nappali tagozatos hallgatóink üzemi körülmények között bővíthessék tudásukat, szerezhessenek szakmai tapasztalatot, gyakorlatot, miközben tanulmányikat folytatják.

A pályakezdő mérnökök szakmai tapasztalat és gyakorlat hiányában nehezebben tudnak elhelyezkedni, vagy a kevésbé jól fizető állásokhoz jutnak hozzá. Ennek a problémának a megoldása a kooperatív szakmai képzésen való részvétel, ahol a tanulás mellett, vállalati munkakörnyezetben, kijelölt mérnökök irányításával, mérnökgyakornoki feladatokat kapnak és oldanak meg a hallgatók. A képzés alatt jelentős tapasztalat birtokába jutnak, mely gyakorlottságot és magabiztosságot ad számukra, továbbá hozzásegíti őket a sikeresebb pályakezdéshez. Eddig több mint 1000 hallgató vett részt a gyakorlaton, a résztvevők kb. 25-30%-a képzést nyújtó cégnél helyezkedett el. A többi koopos hallgató is lényegesen könnyebben és átlagosan 30-40%-kal magasabb kezdő fizetésért helyezkedett el a nem koopos társakhoz képest.

 A kooperatív képzésre járó hallgatói nettó juttatás heti 4 gyakorlati nap esetén: 200 000 Ft/hónap.

A jelentkezési lap kitöltése előtt olvassa el a jelenleg is hatályos adatkezelési tájékoztatót!
Adatkezelési tájékoztató

Jelentkezés a MATE E-Learning rendszeren keresztül a "Kooperatív szakmai gyakorlat jelentkezés" kurzusra feliratkozva és a jelentkezési űrlap kitöltésével lehetséges. A jelentkezés feltételei ezen oldal "Kik jelentkezhetnek a képzésre?" fejezetében olvashatók. Kérjük ennek figyelmes áttanulmányozását!
Jelentkezési lap kitöltése

A gyakorlati helyeket tartalmazó aktuális kiadványunk:
A 2022-es koopos kiadvány

A kooperatív szakmai képzés előnyei:

 • a tanulmányi időszak alatt – egyéni tanulmányi rend keretében – szakmai gyakorlat és tapasztalat szerezhető,
 • gyakorolható az idegen nyelvtudás,
 • precizitásra, pontos időbeosztásra és hatékony munkavégzésre tanít,
 • kialakítja a csapatszellemet,
 • a valódi munkakezdéshez tapasztalatot és magabiztosságot ad,
 • a diplomadolgozat/szakdolgozat témáját, konzultálását a vállalat biztosítja,
 • havi juttatás a gyakorlat időtartamára,
 • a munka világába való elhelyezkedés nagymértékben megkönnyíti,
 • magasabb kezdőfizetés.

Az eltelt évek során a képzést biztosító cégek köre folyamatosan bővült. Lehetőség van azonban arra is, hogy a kooperatív szakmai képzést a hallgató – egy újabb cégnél – saját magának szervezze meg. Ennek feltétele, hogy lépjen kapcsolatba a céggel, amely 10 hónapon keresztül fogadja a hallgatót és fizeti a képzés díját. További feltétel, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a cég szerződést kössön egymással, a hallgató fogadására. Szakmai képzésre egyéni tanulmányi rendet és kreditkedvezményt, csak az a hallgató kaphat, aki ilyen, a karral szerződött kooperatív szakmai képzésen vesz részt.

A kooperatív szakmai gyakorlati képzés vezetője:
Dr. Kiss Péter egyetemi tanár (Műszaki Intézet - Járműtechnika Tanszék),
Kiss.Peter[kukac]uni-mate.hu

Kooperatív képző helyek

Kik jelentkezhetnek a képzésre?

A kooperatív szakmai képzésre való jelentkezés önkéntes és nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie a hallgatónak a jelentkezés időpontjában és végig a kooperatív képzés időtartama alatt.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)/BSc

Gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, környezetmérnök szakok.

 • 2. szemeszterben lévő hallgatók (jelentkezés) a 3. és 4. szemeszter alatt heti 2 nap (16 óra) kooperatív képzés (nyári időszakban heti 5 nap)
 • 4. szemeszterben lévő hallgatók (jelentkezés) az 5. és 6. szemeszter alatt heti 3 nap (24 óra) kooperatív képzés (nyári időszakban heti 5 nap)
 • 6. szemeszterben vagy már azon túli hallgatók (jelentkezés) heti 4 nap (32 óra) kooperatív képzés (nyári időszakban heti 5 nap)
 • Jelenleg kooperatív képzésen részt vevő BSc hallgatók, ha MSc-n nappali hallgatói jogviszonyban folytatják tanulmányukat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)/MSc

Gépészmérnök, létesítménymérnök, műszaki menedzser, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, környezetmérnök szakok.
2. szemeszterben lévő hallgatók (jelentkezés) a 3. és 4. szemeszter alatt heti 4 nap (32 óra) kooperatív képzés (nyári időszakban heti 5 nap). Az MSc négy szemeszteréből maximum 2 szemeszter lehet kooperatív képzéses.

A jelentkezés feltételei

BSc-s gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök hallgatóknál:

 • A mintatanterv szerint tanuló hallgatóknál utolsó lezárt szemeszterben legalább 3,00 vagy annál jobb tanulmányi átlag (a Neptunban „Átlag” néven jelölve) és maximum 2 db hiányzó „A” tantárgy (a szigorlat hiánya nem számít bele) 3,00-nál alacsonyabb tanulmányi átlag esetén egyéni elbírálással és kérvénnyel lehetséges a részvétel.
 • A 6. félévet teljesített, nem mintatanterv szerint tanuló hallgatóknál: utolsó lezárt szemeszterben legalább 3,00 vagy annál jobb tanulmányi átlag (a Neptunban „Átlag” néven jelölve) és a hallgató vállalja, hogy a kooperatív szakmai képzés féléve(i) alatt nem vesz fel félévenként 5 tantárgynál többet. A felvehető tantárgyak számába nem számít bele a Kooperatív szakmai képzés C tantárgy és a kooperatív képzésre felmenthető tantárgyak száma. A kooperatív képzésre felmenthető tantárgyak listája ebben a mappában megtalálható. 3,00-nál alacsonyabb tanulmányi átlag esetén egyéni elbírálással és kérvénnyel lehetséges a részvétel.

BSc-s környezetmérnök hallgatóknál: utolsó lezárt szemeszterben legalább 3,00 vagy annál jobb tanulmányi átlag (a Neptunban „Átlag” néven jelölve).

MSc-s gépészmérnök, létesítménymérnök, műszaki menedzser, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, környezetmérnök hallgatóknál: utolsó lezárt szemeszterben legalább 3,00 vagy annál jobb tanulmányi átlag (a Neptunban „Átlag” néven jelölve). A tanulmányok első félévében (átlag hiányában) nincs megszabva tanulmányi feltétel. 3,00-nál alacsonyabb tanulmányi átlag esetén egyéni elbírálással és kérvénnyel lehetséges a részvétel.

Mennyi a kooperatív szakmai képzés időtartama?

A képzés időtartama 10 hónap, a cégtől függően lehetőség van már nyáron elkezdeni a gyakorlati képzést. Ebben az esetben akár 12 hónap is lehet az időtartam. A képzés periódusai:

 • Nyári fakultatív gyakorlati ciklus (július, augusztus: heti 5 nap is lehet); ennek feltétele, hogy a cég és a hallgató is így kívánja.
 • Kooperatív képzés kötelező gyakorlati ciklus (szeptember 1-től június 30-ig)

(A képzések időbeosztása a cégek, vállalatok munkavégzéséhez igazodik, tehát nem azonos az oktatásban megszokott tanulmányi félévek időbeosztásával. A törvényes munkanapok számítanak, a tanulmányi szünetek nem érvényesek.)

A kooperatív képzés időtartama alatt a kötelezően előírt 4-6 hetes szakmai gyakorlat teljesíthető. Ennek igazolását a hallgatónak kérvényeznie kell abban a félévben, amikor a neptunban a kötelező szakmai gyakorlat tárgyat felvette. Az igazolás menetéről a kooperatív képzésre felvett hallgatók tájékoztatást kapnak.

BSc kooperatív szakmai gyakorlat esetén folytathatom-e a tanulmányaimat MSc-n?

A BSc-s hallgatók a szakmai képzés alatt jelentkezhetnek MSc tanulmányokra. A kooperatív képzés időtartama alatt, februárban vagy szeptemberben el is kezdhetik az MSc tanulmányokat. Ennek feltétele természetesen a sikeres szakdolgozatvédés. kooperatív képzés tehát az MSc tanulmányok alatt is folytatható akkor ha: (1) a hallgató is így kívánja és, (2) a cég is fogadja folytatólagosan és, (3) a hallgató nappali MSc képzésen vesz részt. Az MSc tanulmányok időtartama alatt 1 év gyakorlatteljesítés engedhető meg maximálisan. Az MSc tanulmányok teljes időtartama alatt a gyakorlati képzés NEM folytatható. (Bővebb felvilágosítás ezzel kapcsolatban a képzésvezetőnél kérhető.)

MSc tanulmányokra való jelentkezéskor fontos, hogy (1) lehetőleg gépészmérnök szakra jelentkezzen, mert az biztosan indul; (2) csak a nappali képzést jelölje be, mert a kooperatív ösztöndíj fizetésének feltétele a nappali hallgatói jogviszony és (3) ha nem jutna be államilag finanszírozott képzésre, akkor vállalja a költségtérítéses képzést (nappali).

Hetente és naponta mennyi időt kell a kooperatív képzéssel tölteni?

Hetente 4/3/2 napot kell a cégnél eltölteni (nyáron lehet heti 5 nap is). Ez heti 32/24/16 órának felel meg. A cégek jellemzően a heti 4 napot (32 óra) részesítik előnyben, de van lehetőség csökkentett időtartam teljesítésére is. Jelentkezéskor a vállalt napok/órák számát feltétlenül be kell jelölni!

Hogyan folytathatók a tanulmányok a kooperatív képzés ideje alatt?

A kooperatív képzés ideje alatt a hallgató egyéni tanulmányi rend keretében tesz eleget tanulmányi- és vizsgakötelezettségeinek. Erre hetente 1/2/3 munkanap áll rendelkezésére, attól függően, hogy hány napot teljesít kooperatív képzésen. (A cégek a „tanulmányi napok” tekintetében rugalmasak. Ez azt jelenti, hogy a korábban fel nem használt tanulmányi napok később felhasználhatók, a gyakorlati napok csúsztathatók.)

Mikor kell jelentkezni a kooperatív szakmai képzésre?

A képzésre jelentkezni a tavaszi félévben kell.

JELENTKEZÉSI LAP, (KATT IDE)

További jelentkezési információk: Intézeti Fájlszerver/Folyamatmérnöki Intézet/6_Kooperativ_Kepzes

A pályázat beadásának (megérkezésének) határideje:
2022. május 4. (szerda) 12.00 óra
Pályázni webes felületen kell, on-line kitöltött és elküldött jelentkezési lappal. Az önéletrajzokat a koop[kukac]uni-mate.hu címre kell elküldeni.

Mit tartalmazzon a pályázati anyag?

A pályázatokat az egyetemre kell elektronikus formában benyújtani az alábbiak szerint:

 1. a muszaki.uni-mate.hu felületen indított on-line kitöltött jelentkezési lap, JELENTKEZÉSI LAP, (KATT IDE)
 2. a koop[kukac]uni-mate.hu e-mailre elküldött magyar és idegen nyelvű önéletrajz (docx vagy pdf), egy fájlban elküldve
 3. az utolsó lezárt félév tanulmányi átlag Neptun képernyőfotója (Neptun/Tanulmányok fül/Tanulmányi átlagok),
 4. valamint ha tanulmányi vagy tárgyelmaradás miatt szükséges engedély a gyakorlatra való jelentkezéshez. Az engedélykérelmet a Neptun rendszeren keresztül kell indítani (általános engedélyforma), az engedélykérelemől, valamint az elbírált engedélyről is másolatot kell küldeni a koop[kukac]uni-mate.hu címre.

A jelentkezési anyaghoz ún. motivációs levél nem kell. Ha a hallgató a motiváltságát szeretné bemutatni, akkor azt az önéletrajzban fejtse ki. Ugyanígy a korábban megszerzett egyéb képzéseket, okleveleket és bizonyítványokat sem kell másolatban csatolni a pályázati anyaghoz (pl technikusi oklevél, tanfolyamos oklevél stb). Ha rendelkezik ezzel a hallgató, arról tegyen említést az önéletrajzban.

Elektronikus önéletrajzok küldésének rendje: a levél „Tárgy” rovatába kell írni a hallgató nevét és a kooperatív pályázat szöveget. A levélben elegendő egy egysoros kísérőszöveg, pl:

    Tisztelt Tanár Úr!

    Mellékelten küldöm a Kooperatív képzéses pályázatomat, kérem szíves bírálatát.

    Hallgató neve, neptunkódja

Az önéletrajzokat szigorúan csak docx vagy pdf fájlban lehet elküldeni. Az előszűrésen túljutó pályázatokat elektronikusan, módosítás nélkül a cég felé továbbítjuk. A cégek tűzfala zippelt vagy egyéb kiterjesztésű mellékleteket általában nem fogad. A levélmellékletek elkészítésekor figyelni kell arra is, hogy összterjedelmük nem legyen több 5 MB-nál. A nagyobb terjedelem szintén gondot okozhat továbbküldéskor.

Milyen legyen az önéletrajz?

Fontos, hogy az önéletrajz rövid (kb. 1-2 oldal) terjedelmű és pontokba szedett, gyorsan áttekinthető legyen. Az önéletrajz jobb felső sarkában legyen igazolványfénykép!

Hány helyre pályázhatok?

Egy hallgató egyidejűleg több céghez, illetve egy cégen belül több területre is beadhatja pályázatát (érdemes is, mert ezzel a bejutás esélyeit növeli). Ha valaki egy cégen belül több területet is megpályázik, akkor azt az on-line jelentkezési lapon jelölheti be az erre kijelölt részen.

Az interjúkat követően, ha a hallgató több helyre is megfelel, akkor a hallgató dönti el, hogy melyik gyakorlati helyet választja. Bátorítom a hallgatókat, hogy több céget és egy-egy cégen belül több területet is megpályázzanak, persze csak azokat, ahova elmenne gyakorlatra. Ezzel a kooperatív képzésre való bejutás esélyeit jelentősen megemelheti.

Mi történik a jelentkezés után?

A jelentkezés után a pályázati anyagokat megvizsgáljuk, hogy az előírt követelményeknek megfelelnek-e. A megfelelő pályázatokat elektronikus úton továbbküldjük a cég(ek) felé, ahol az erre megbízott személy a pályázatokat áttekinti. A cégek döntése alapján hívjuk be a hallgatót interjúra. A pályázati anyagok továbbküldését, vagy visszautasítását e-mailben visszajelezzük a hallgatónak. Az interjú időpontjáról és helyéről is e-mailben küldünk értesítést. (Ezért nagyon fontos, hogy a hallgató a pályázat benyújtása után rendszeresen figyelje azt az e-mail címet, amelyről a pályázatot küldte!) Az interjú helyszíne lehet a cég telephelyén, vagy az egyetemen.

Mi történik az interjún?

Az interjún azok a szakemberek fognak elbeszélgetni a hallgatóval, akikkel a gyakorlat során együtt fognak dolgozni. Szakmai érdeklődési körre, esetleges tapasztalatra, problémamegoldó képességre, hozzáállásra, szorgalomra vonatkozó kérdésekre mindenképpen lehet számítani. Azoknál a cégeknél, ahol az idegen nyelvtudás követelmény, az interjú egy része vagy egésze az adott idegen nyelven történik.

Hogyan tovább?

Sikeres interjú után a műszaki szakokon tanuló koopos hallgatót tantárgyfelmentés (kreditkedvezmény) illeti meg. Ennek mértéke heti 4 gyakorlati nap esetén BSc-n maximum nyolc, MSc-n pedig maximum 4 kredit. Tantárgyfelmentést csak B tantárgyakra lehet kapni, a specializáció vezető és a kooperatív képzésvezető ajánlásával. A Kooperatív szakmai képzés I-II. tárgyakat 4-4 kredittel hirdetjük meg. A felmentett tárgyak kreditértékét csak akkor tudja a hallgató pótolni a Kooperatív szakmai képzés tárgyakkal, ha két féléven keresztül részt vesz a kooperatív képzésben. A kooperatív képzését bármi módon megszakító hallgató köteles az így fellépő kredithiányát a korábban koop képzésre felmentett tantárgyakból pótolni!

A koopos hallgató egyéni tanulmányi rendet vesz fel. Diplomadolgozatát illetve szakdolgozatát a cégnél készíti el. (lehetőség van a korábban megkezdett téma folytatására is)

A kooperatív képzés első éve után a BSc-s hallgatóknál lehetőség van a képzés további egy éves folyatatására. Ennek feltétele (a cég és a hallgató szándékán túl) a nappalis hallgatói jogviszony megléte. A kooperatív képzés 3. évben való felvételéhez (folyatásához) azonban szükséges továbbá, hogy a hallgatónak NE legyen az első 4 szemeszter mintatantervéből való semmilyen elmaradása (tantárgy, szigorlat).

A képzés idejére juttatás jár a hallgatónak, mely összeg az egyébként járó tanulmányi ösztöndíjon és egyéb hallgatói juttatáson felül jár.

További, a cégekre jellemző információk találhatók még a cégek nevével jelzett mappában!

Jó pályázatírást, sikeres pályázást és gyakorlatot kívánok!

(Dr. Kiss Péter)
Kiss.Peter[kukac]uni-mate.hu